Estiska

stat w sewjerowuchodnej Europje
58.725.5

Estiska (estisce Eesti) je njewotwisny stat w sewjerowuchodnej Europje, kotryž słuša k baltiskim krajam. Stolica a najwjetše město je Tallinn, ležacy na sewjeru kraja při Baltiskim morju.

Republika Estiska
zakładne daty:
swójske mjeno Eesti Vabariik
stolica Tallinn
přestrjeń 45.339 km²
wobydlerstwo 1.313.271 (2015)
hustosć 29 wob./km²
forma knježerstwa republika
hłowa stata prezident Alar Karis (wot 2021)
šef knježerstwa ministerska prezidentka
Kaja Kallas (wot 2021)
měna euro
hamtska rěč estišćina
hymna Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
(„Moja wótčina,
moje zbožo a wjeselo“)
časowe pasmo UTC +2 (EET)

UTC+3 EEST (měrc–oktober)

njewotwisnosć 24. februara 1918 (deklaracija);
20. awgusta 1991 (znowadocpěće)
Top Level Domain .ee
telefon +372
Połoženje Estiskeje w Europje
KartaAwstriskaBelgiskaBołharskaCypernskaČěskaNěmskaDanskaDanskaEstiskaŠpaniskaFinskaFrancoskaFrancoskaZjednoćene kralestwoZjednoćene kralestwoGrjekskaGrjekskaMadźarskaIrskaItalskaItalskaItalskaLitawskaLuxemburgskaLetiskaNižozemskaPólskaPortugalskaRumunskaŠwedskaSłowjenskaSłowakskaIslandskaČorna HoraSewjerna MakedonskaChorwatskaTurkowskaTurkowskaMaltaSerbiskaGrönlandskaFerejeNorwegskaNorwegskaIsle of ManGuernseyJerseyAndorraMonakoŠwicarskaLiechtensteinVatikanske městoSan MarinoAlbanskaKosowoBosniska a HercegowinaMoldawskaBěłoruskaRuskaUkrainaAwtonomna republika KrimKazachstanAbchaziskaJužna OsetiskaGeorgiskaAzerbajdźanAzerbajdźanArmenskaIranLibanonSyriskaIsraelJordaniskaSawdi-ArabskaIrakRuskaTuneziskaAlgeriskaMarokko
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Po Prěnjej swětowej wójnje běše Estiska mjez 1918 a 1940 prěni raz njewotwisna a wot Druheje swětoweje wójny hač do lěta 1991 wot Sowjetskeho zwjazka okupěrowana. Wot awgusta 1991 je wona znowa njewotwisny stat, kotryž přisłuša kaž Letiska a Litawska wot lěta 2004 k Europskej uniji.

Wosebje na wuchodźe Estiskeje je poměrnje wulka ruskorěčna ludnosć žiwa.

Geografija wobdźěłać

Estiska mjezuje na wuchodźe z Ruskej, na juhu z Letiskej a na sewjeru a zapadźe z Baltiskim morjom. Wuchodna hranica k Ruskej, kotraž běži hłownje přez Peipuski jězor, pjaty najwjetši jězor Europy, je zdobom wonkowna hranica Europskeje unije.

Najwyša hora je Suur Munamägi (318 m nad normalnej nulu) na juhowuchodźe Estiskeje a najniše městno je pobrjóh Baltiskeho morja. Před zapadnym brjohom Estiskeje nadeńdźetej so wulkej kupje Saaremaa a Hiiumaa.

Hlej tež: Lisćina narodnych parkow w Estiskej

Města wobdźěłać

Najwjetše města su:

Wotkaz wobdźěłać

  Commons: Estiska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije