Słowjenska

stat w srjedźnej Europje
46.1515.05

Słowjenska (słowjensce Slovenija) je mały njewotwisny stat w srjedźnej Europje a čłon Europskeje unije wot 1. meje 2004. Mjezuje z Jadranskim morjom a Italskej na zapadźe, z Awstriskej na sewjeru, z Madźarskej na sewjerowuchodźe a z Chorwatskej na juhu.

Republika Słowjenska
zakładne daty:
swójske mjeno Republika Slovenija
stolica Ljubljana
přestrjeń 20.273 km²
wobydlerstwo 2.061.085 (2014)
hustosć 101,7 wob./km²
forma knježerstwa republika
hłowa stata statna prezidentka
Nataša Pirc Musar (wot 2022)
šef knježerstwa ministerski prezident
Robert Golob (wot 2022)
měna euro
hamtska rěč słowjenšćina
připóznate mjeńšinowe rěče italšćina, madźaršćina
hymna Zdravljica
časowe pasmo UTC+1
njewotwisnosć 25. junija 1991 wot Juhosłowjanskeje
Top Level Domain .sl
telefon +386
awtowa značka SLO
Połoženje Słowjenskeje w Europje
KartaAwstriskaBelgiskaBołharskaCypernskaČěskaNěmskaDanskaDanskaEstiskaŠpaniskaFinskaFrancoskaFrancoskaZjednoćene kralestwoZjednoćene kralestwoGrjekskaGrjekskaMadźarskaIrskaItalskaItalskaItalskaLitawskaLuxemburgskaLetiskaNižozemskaPólskaPortugalskaRumunskaŠwedskaSłowjenskaSłowakskaIslandskaČorna HoraSewjerna MakedonskaChorwatskaTurkowskaTurkowskaMaltaSerbiskaGrönlandskaFerejeNorwegskaNorwegskaIsle of ManGuernseyJerseyAndorraMonakoŠwicarskaLiechtensteinVatikanske městoSan MarinoAlbanskaKosowoBosniska a HercegowinaMoldawskaBěłoruskaRuskaUkrainaAwtonomna republika KrimKazachstanAbchaziskaJužna OsetiskaGeorgiskaAzerbajdźanAzerbajdźanArmenskaIranLibanonSyriskaIsraelJordaniskaSawdi-ArabskaIrakRuskaTuneziskaAlgeriskaMarokko
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Geografija wobdźěłać

Stolica a najwjetše město Słowjenskeje je Ljubljana. Słowjenska so rozpřestrěwa mjez Jadranskim morjom a Panonskej płoninu, mjez Julijskimi Alpami a Balkanom. Jeje najwyši wjeršk je Triglav (2864 m), kotryž je symbolisce na słowjenskej chorhoji zwobraznjeny.

Politika wobdźěłać

Něhdyša dźělna republika Juhosłowjanskeje je wot lěta 1991, słuša wot 1. meje 2004 k Europskej uniji a wot 1. januara 2007 k europasmu.

Žórła wobdźěłać


Wotkazy wobdźěłać

  Commons: Słowjenska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije