60.2520.4

Åland (šwedsce Åland, finsce Ahvenanmaa) je awtonomna, demilitarizowana prowinca Finskeje, w kotrejž so hłownje šwedsce rěči. Stolica je Mariehamn na hłownej kupje.

Krajina Åland
zakładne daty:
swójske mjeno Landskapet Åland
stolica Mariehamn
přestrjeń 1.527 km²
wobydlerstwo 28.916 (2014)
hustosć 18,9 wob./km²
forma knježerstwa awtonomna kónčina
šef knježerstwa Camilla Gunell
měna euro
hamtska rěč šwedšćina
časowe pasmo UTC+2 (w lěću UTC+3)
Top Level Domain .ax
telefon +35818
oficielna webstrona www.aland.ax
Połoženje Ålandskeje w Europje
KartaAwstriskaBelgiskaBołharskaCypernskaČěskaNěmskaDanskaDanskaEstiskaŠpaniskaFinskaFrancoskaFrancoskaZjednoćene kralestwoZjednoćene kralestwoGrjekskaGrjekskaMadźarskaIrskaItalskaItalskaItalskaLitawskaLuxemburgskaLetiskaNižozemskaPólskaPortugalskaRumunskaŠwedskaSłowjenskaSłowakskaIslandskaČorna HoraSewjerna MakedonskaChorwatskaTurkowskaTurkowskaMaltaSerbiskaGrönlandskaFerejeNorwegskaNorwegskaIsle of ManGuernseyJerseyAndorraMonakoŠwicarskaLiechtensteinVatikanske městoSan MarinoAlbanskaKosowoBosniska a HercegowinaMoldawskaBěłoruskaRuskaUkrainaAwtonomna republika KrimKazachstanAbchaziskaJužna OsetiskaGeorgiskaAzerbajdźanAzerbajdźanArmenskaIranLibanonSyriskaIsraelJordaniskaSawdi-ArabskaIrakRuskaTuneziskaAlgeriskaMarokko
Karta
Wobdźěłać
p  d  w

Geografija wobdźěłać

 
Topografiska karta kupow

Prowinca wobsteji ze skupiny kupow w Baltiskim morju juhozapadnje wot finskeje twjerdźe. Åland wupřestrěwa so na něhdźe 5400 km² w Botniskim zaliwje a wobsteji z wjace hač 6.500 kupow a rifow, kotrež tworja 1.527 km² twjerdźe. Najwjetša kupa je Åland (šwedsce Fasta Åland, finsce Ahvenanmanner). Z hłowneje kupy je dwójce tak daloko do k finskemu pobrjohu hač do Šwedskeje.

Žórła wobdźěłać


Wotkaz wobdźěłać

  Commons: Åland – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije