Finska

stat w sewjernej Europje
6326

Finska (finsce Suomi, šwedsce Finland) je republika při Baltiskim morju w sewjerowuchodnej Europje. Stolica a najwjetše město je Helsinki.

Republika Finska
zakładne daty:
swójske mjeno Suomen tasavalta (fin.)

Republiken Finland (šwed.)

stolica Helsinki
přestrjeń 338.432 km²
wobydlerstwo 5.604.558 (2023)
hustosć 16,6 wob./km²
forma knježerstwa republika
hłowa stata prezident Alexander Stubb
šef knježerstwa ministerski prezident
Petteri Orpo (wot 2023)
měna euro
hamtska rěč finšćina a šwedšćina
připóznate mjeńšinowe rěče samišćina
hymna Maamme / Vårt land
časowe pasmo UTC+2
njewotwisnosć 6. decembra 1917 wot Ruskeje
Top Level Domain .fi
telefon +358
Połoženje Finskeje w Europje
KartaAwstriskaBelgiskaBołharskaCypernskaČěskaNěmskaDanskaDanskaEstiskaŠpaniskaFinskaFrancoskaFrancoskaZjednoćene kralestwoZjednoćene kralestwoGrjekskaGrjekskaMadźarskaIrskaItalskaItalskaItalskaLitawskaLuxemburgskaLetiskaNižozemskaPólskaPortugalskaRumunskaŠwedskaSłowjenskaSłowakskaIslandskaČorna HoraSewjerna MakedonskaChorwatskaTurkowskaTurkowskaMaltaSerbiskaGrönlandskaFerejeNorwegskaNorwegskaIsle of ManGuernseyJerseyAndorraMonakoŠwicarskaLiechtensteinVatikanske městoSan MarinoAlbanskaKosowoBosniska a HercegowinaMoldawskaBěłoruskaRuskaUkrainaAwtonomna republika KrimKazachstanAbchaziskaJužna OsetiskaGeorgiskaAzerbajdźanAzerbajdźanArmenskaIranLibanonSyriskaIsraelJordaniskaSawdi-ArabskaIrakRuskaTuneziskaAlgeriskaMarokko
Karta
Wobdźěłać
p  d  w
Pielinen

Geografija wobdźěłać

Mjezuje z Norwegskej na sewjeru, z Ruskej na wuchodźe, z Baltiskim morjom na juhu a zdźěla na zapadźe, ze Šwedskej na sewjerozapadźe. Najwyša hora je Haltitunturi (1 328 m nad normalnej nulu).

Najwjetše města nimo stolicy Helsinki su Espoo (w metropolowym rumje; šwedsce Esbo), Tampere (Tammerfors), Vantaa (Vanda), Oulu (Uleåborg) a Turku (Åbo).

Stawizny wobdźěłać

Hač do lěta 1917 bě Finska z dźělom Ruskeho carstwa. Wot 1. januara 1995 je čłon Europskeje unije a wot apryla 2023 tež čłonski stat NATO.

Žórła wobdźěłać


Wotkazaj wobdźěłać

  Commons: Finska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
 
Wikisłownik
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije