Colorado

zwjazkowy stat Zjednoćenych statow Ameriki
39-105.5

Colorado (jendźelsce posłuchać [ˌkɑləˈɹɑːdoʊ̯]a a abo posłuchać [ˌkɑləˈɹæɾoʊ̯]a a) je US-ameriski zwjazkowy stat, kotryž leži na srjedźnym zapadźe kraja. Ma něhdźe pjeć milionow wobydlerjow na přestrjeni wot 269.000 km². Stolica a najwjetše město je Denver, w kotrehož wokolinje je połojca wobydlerstwa žiwa. Dalšej wuznamnej měsće stej Colorado Springs (416.000 wobydlerjow) a Fort Collins (144.000). Swoje mjeno dósta w lěće 1876 załoženy stat wot rěki Colorado River.

Colorado
hesło: Nil sine numine
přimjeno: Centennial State
Zakładne daty
stolica Denver
přestrjeń 269.601 km²
wobydlerstwo 5.456.574 (1. jul 2015)[1]
hustosć 20 wob. na km²
časowe pasmo UTC–7 (MST)
Politika
guwerner John Hickenlooper (Dem.)
přistup do unije 1. awgusta 1876
KarteAlaskaHawaiiRhode IslandWashington, D.C.MaineNew HampshireVermontMassachusettsConnecticutNew YorkPennsylvaniaDelawareNew JerseyMarylandVirginiaWest VirginiaOhioIndianaNorth CarolinaKentuckyTennesseeSouth CarolinaGeorgiaFloridaAlabamaMississippiMichiganWisconsinIllinoisLouisianaArkansasMissouriIowaMinnesotaNorth DakotaSouth DakotaNebraskaKansasOklahomaTexasNew MexicoColoradoWyomingMontanaIdahoUtahArizonaNevadaWashingtonOregonKaliforniskaKubaKanadaBahamyTurksowe a Caicosowe kupyMexiko
Karte
Přehladna karta zwjazkoweho stata
Wobdźěłać
p  d  w


Stat mjezuje z Wyomingom na sewjeru, Nebrasku na sewjerowuchodźe, z Kansasom na wuchodźe, Oklahomu na samym juhowuchodźe, z New Mexico na juhu a z Utah na zapadźe. Leži w Rocky Mountains a je z přerěznej wysokosću wot 2073 metrow najwyše ležacy zwjazkowy stat. Najwyši dypk je Mount Elbert (4402 m).

Colorado přiwza so dnja 1. awgusta 1876 – sto lět po njewotwisnosći Zjednoćenych statow – jako 38. stat do unije a ma tohodla přimjeno „Centennial state“ („Lětstotkowy stat“).

W lěće 2000 měješe 85 % wobydlerstwa jendźelšćinu za maćeršćinu, druha najwažniša rěč bě španišćina.

Wobrazy wobdźěłać

Žórła wobdźěłać

  1. United States Census Bureau: Trochowanja za 2015 (jendź.)

Wotkazaj wobdźěłać

  Commons: Colorado – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije