Alaska

zwjazkowy stat Zjednoćenych statow Ameriki
64-150

Alaska (posłuchać [/əˈlæskə/]a a) je US-ameriski zwjazkowy stat, kotryž leži na samym sewjerozapadźe Sewjerneje Ameriki mjez Ćichim oceanom na juhu a Arktiskim oceanom na sewjeru. Ma něhdźe 740.000 wobydlerjow a je z přestrjenju wot 1,72 milionow km² najwjetši zwjazkowy stat. Stolica je Juneau (31.000 wobydlerjow), najwjetše město pak Anchorage z 292.000 wobydlerjemi. Dalše wuznamne sydlišćo je Fairbanks (31.000).

Alaska
hesło: North to the Future
přimjeno: Last Frontier
Zakładne daty
stolica Juneau
přestrjeń 1.723.337 km²
wobydlerstwo 738.432 (1. jul 2015)[1]
hustosć 0 wob. na km²
časowe pasmo UTC–9/–10 (AKST/HAST)
Politika
guwerner Bill Walker
přistup do unije 3. januara 1959
KartaRuskaGrönlandskaSt. Pierre a MiquelonNorwegskaFerejeIslandskaZjednoćene kralestwoMexikoKubaBahamyHaitiDominikanska republikaPuerto RicoKanadaBermudaWashington, D.C.Rhode IslandAlaskaWashingtonIdahoMontanaNorth DakotaMinnesotaWisconsinMichiganNew YorkOhioPennsylvaniaVermontNew HampshireMaineMassachusettsConnecticutNew JerseyDelawareMarylandVirginiaNorth CarolinaSouth CarolinaGeorgiaFloridaAlabamaMississippiLouisianaTexasNew MexicoArizonaKaliforniskaOregonNevadaUtahWyomingColoradoSouth DakotaNebraskaKansasOklahomaIowaMissouriArkansasTennesseeKentuckyWest VirginiaIllinoisIndianaHawaii
Karta
Přehladna karta zwjazkoweho stata
Wobdźěłać
p  d  w


Stat njemjezuje z druhimi dźělemi Zjednoćenych statow, ale z Kanadu na wuchodźe. Na zapadźe rozwodźa Beringowy přeliw Alasku wot Ruskeje. Tež najwyša hora Sewjerneje Ameriki, Denali, so w Alasce nadeńdźe. Najwažniša rěka je Yukon River.

Alaska přiwza so dnja 3. januara 1959 jako 50. a tuž dotal posledni stat do unije a ma přimjeno „Last Frontier“ („poslednja mjeza“). Američenjo běchu teritorij hakle w lěće 1867 wot Rusow kupili. Dźensa ma Alaska hospodarski wuznam jako jedne z najwažnišich wudobywanišćow zemskeho wolija w Sewjernej Americe.

W lěće 2000 měješe 89,7 % wobydlerstwa jendźelšćinu za maćeršćinu, 5,2 % rěčeše awtochtone mjeńšinowe rěče.

Wobrazy wobdźěłać

Žórła wobdźěłać

  1. United States Census Bureau: Trochowanja za 2015 (jendź.)

Wotkazaj wobdźěłać

  Commons: Alaska – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije