8.5-11.9

Sierra Leone („Lawjacy pobrjóh“) je njewotwisny stat při Atlantiskim oceanje w zapadnej Africe. Mjezuje z Gineju na sewjeru a z Liberiju na juhowuchodźe. Stolica je Freetown, kotryž so namaka při atlantiskim pobrjoze na zapadźe kraja.

Republika Sierra Leone
hesło

Unity, Freedom, Justice
(„Jednotu, swobodu, sprawnotu“)

zakładne daty:
swójske mjeno Republic of Sierra Leone
stolica Freetown
přestrjeń 71.740 km²
wobydlerstwo 7.075.641 (2015)[1]
hustosć 98,6 wob./km²
forma knježerstwa prezidialna republika
hłowa stata prezident Julius Maada Bio (wot 2018)
šef knježerstwa David Francis (wot 2018)
měna leone
hamtska rěč jendźelšćina
hymna High We Exalt Thee, Realm of the Free
časowe pasmo UTC
njewotwisnosć 27. apryla 1961 wot Zjednoćeneho kralestwa
Top Level Domain .sl
telefon +232
awtowa značka WAL/SLE
Połoženje Sierry Leone na zemi
KartaEgyptowskaTuneziskaLibyskaAlgeriskaMarokkoMawretanskaSenegalGambijaGineja-BissauGinejaSierra LeoneLiberijaSłonowinowy pobrjóhGhanaTogoBeninNigerijaEkwatorialna GinejaKamerunGabunRepublika KongoAngolaDemokratiska republika KongoNamibijaJužna AfrikaLesothoSwaziskaMosambikTansanijaKenijaSomalijaDźibutiEritrejaSudanRuandaUgandaBurundiSambijaMalawiSimbabweBotswanaEtiopiskaJužny SudanCentralnoafriska republikaČadNigerMaliBurkina FasoJemenOmanZjednoćene arabske emiratySawdi-ArabskaIrakIranKuwaitKatarBahrainIsraelSyriskaLibanonJordaniskaCypernskaTurkowskaAfghanistanTurkmenistanPakistanGrjekskaItalskaMaltaFrancoskaPortugalskaMadeiraŠpaniskaKanariske kupyKap VerdeMauritiusRéunionMayotteKomorySeychelleÎles ÉparsesMadagaskarSão Tomé a PríncipeSri LankaIndiskaIndoneskaBangladešLudowa republika ChinaNepalBhutanMyanmarAntarktikaJužna Georgiska (Zjednoćene kralestwo)ParaguayUruguayArgentinskaBoliwiskaBrazilskaFrancoska (Francoska Guayana)SurinamskaGuyanaKolumbiskaKanadaGrönlandskaIslandskaMongolskaNorwegskaŠwedskaFinskaIrskaZjednoćene kralestwoNižozemskaBarbadosBelgiskaDanskaŠwicarskaAwstriskaNěmskaSłowjenskaChorwatskaČěskaSłowakskaMadźarskaPólskaRuskaLitawskaLetiskaEstiskaBěłoruskaMoldawskaUkrainaSewjerna MakedonskaAlbanskaČorna HoraBosniska a HercegowinaSerbiskaBołharskaRumunskaGeorgiskaAzerbajdźanArmenskaKazachstanUzbekistanTadźikistanKirgiskaRuska
Karta
Wobdźěłać
p  d  w
Sierraleoniska stolica Freetown při Atlantiskim oceanje

W Sierra Leone knježi włóžna, tropiska klima z lětnymi spadkami wot circa 5000 mm. Suchi čas z horcymi wětřikami ze Sahary traje wot oktobra do meje. Dešćowy čas započnje so srjedź meje a traje hač do oktobra, při čimž stej awgust a september na dešćik najbohatšej měsacaj. Najwyše městno je Loma Mansa (1.948 m) na sewjeru kraja blisko ginejskeje hranicy. Přewažaca krajinowa forma je dešćowy lěs.

Sierra Leone běše hač do lěta 1961 britiska kolonija.

Žórła wobdźěłać

  1. Ludličenje 2015

Wotkazaj wobdźěłać

  Commons: Sierra Leone – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije