Korla Awgust Fiedler

serbski wučer, pěsnjer, hudźbnik a kulturny prócowar

Korla Awgust Fiedler (pseudonymaj Pětrowič a Serbowski; * 15. nowembra 1835 w Njezdašecach; † 16. meje 1917 w Budyšinje) bě serbski wučer, pěsnjer, hudźbnik a kulturny prócowar.

Korla Awgust Fiedler.

Wón narodźi so jako syn žiwnosćerja a korčmarja w hornjołužiskich Njezdašecach pola Hodźija. Po wopyće Krajnostawskeho wučerskeho seminara w Budyšinje dźěłaše najprjedy dwě lěće jako wučer w Kamjencu a Jitru a wot 1858 na Budyskim wučerskim seminarje, wot 1868 samo jako wyši wučer. Tam podawaše mjez druhim serbšćinu.

Fiedler běše nimo toho zahorjeny hudźbnik, kotryž wuhotowaše zhromadnje z přećelom Korlu Awgustom Kocorom a ze swojej spěwnej skupinu Lumir wot 1860 mnohe spěwarske swjedźenje we Łužicy.

Na polu basnistwa započa z přełoženjom němskich pěsnjow, na přikład wot Goethy, Uhlanda, Heineho a Fallerslebena. Wot 1861 wozjewješe we Łužičanje erotiske pěsnje, wěnowane spěwarce Mathildźe Stangec, z kotrejž bě potom wot 1869 hač do jeje zažneje smjerće 1871 ženjeny. Po smjerći mandźelskeje přesta basnić.

Basnje, powědančka a popularne nastawki přirodowědomostneho, zemjepisneho, narodneho a filozofiskeho raza wozjewješe we Łužičanu, kotrehož redaktor běše mjez 1866 a 1872, kaž tež w časopisu Pomhaj Bóh (kotrehož redakciju přewza 1901), Serbskich Nowinach a Časopisu Maćicy Serbskeje.

Korla Awgust Fiedler bě wot 1857 ze sobustawom Maćicy Serbskeje, wjelelětny předsyda jeje přirodospytneho wotrjada a wot 1873 do 1917 tež knihownik Maćičneje knihownje.

Žórło wobdźěłać

  • Jan Cyž: Fiedler, Korla Awgust. W: Jan Šołta, Pětr Kunze, Franc Šěn (wud.): Nowy biografiski słownik k stawiznam a kulturje Serbow. Ludowe nakładnistwo Domowina, Budyšin 1984, str. 132sl.

Wotkaz wobdźěłać

  • Dokumenty w Serbskim kulturnym archiwje (pdf-dataja)
 
Wikisource
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije