Programěrowanske rěče: Rozdźěl mjez wersijomaj

Inhalt gelöscht Inhalt hinzugefügt
SieBot (diskusija | přinoški)
S bot přidał: jbo:samplabau
Xqbot (diskusija | přinoški)
S bot přidał: bat-smg:Pruogramavėma kalba, Kleinigkeiten
Rjadka 1:
[[Programěrowanske rěče]] nastachu z nuznosće, za čłowjeka a mašiny zrozumliwe algoritmy namakać. Hdyž so tajke spočatnje hišće jenož na ''mašinach'' orientowachu, wuwichu so tute bóle k problemo-orientowacym, přirodnym rěčam přichilenym konstruktam, kotrež so z pomocu specielneje softwary, tak mjenowanych [[Compiler|compilerow]], do za mašiny čitajomnej formy transformować hodźa. Cil wšelakich gremijow je, programěrowanske rěče tak standardizować, tak zo so hodźa na wšelakich mašinach resp. ličakach zasadźować.
 
== Mašino-orientowace programěrowanske rěče ==
''[[Mašinowa rěč]]'' wobsahuje wšitke programy, kotrychž komanda z kombinacijow wot ''0'' a ''1'' wobsteja. Tute so wot ličaka njeposrědnje interpretuja (so wučitaja a wuwjedu). Tajki z ''0'' a ''1'' wobstejacy kode mjenuje so tež [[objektowy kode]].
 
''[[Assembler-rěč]]'' pak wobsahuje wšitke programy, kotrež ze symboliskimi mašinowymi komandami wobsteja a kotrež so wot jedneho ''přełožowarja'', tak mjenowaneho [[Assembler|assemblera]] eksaktnje do objektoweho koda přenjesu.
 
== Proceduralne programěrowanske rěče ==
Jako proceduralne so wšitke programěrowanske rěče wopisaja, w kotrychž so mašino-njewotwisnje algoritmy za wotběh wšelakich operacijow abo funkcijow formulować hodźa. Tutón zakład bazuje na ''von-Neumannowym ličakowym modelu''.
 
Rjadka 19:
COBOL, FORTRAN, ALGOL, PASCAL a C poskića móžnosće funkcionalnej abstrakcije w formje procedurow a funkcijow. Ada pak poskića přidatnje móžnosć datoweje abstrakcije z pomocu abstraktnych [[datowy typ|datowych typow]].
 
== Deskriptiwne programěrowanske rěče ==
Deskriptiwne programěrowanske rěče dowola rezultat problema wopisać, bjez toho zo so specifikuje, kak rozrisanje problema wupada. Tute rěče su so zwjetša za specielne datowe bankowe systemy wuwili a su dla toho wotwisne wot producenta. Z SQL je so pak producentow přesahowacy, internacionalnje normowany standard za relacionalne datowe bankowe systemy wuwił.
 
Rjadka 29:
*[[ACCESS BASIC]] za datowy bankowy system [[Microsoft Access|MS Access]] firmy [[Microsoft]]
 
== Objekto-orientowace programěrowanske rěče ==
Porno proceduralnym rěčam poskićeja objekto-orientwace programěrowanske rěče (OOP) dalše abstrakcijske móžnosće. Při tym so daty (atributy) a funkcije (operacije) w objektach zjednoća. Tajke objekty so w klasach wuwołaja a móža z pomocu pósłanja wot "powěsćow" (zdźělenki druhim objektam) mjezsobu informacije wuměnjeć. Powěśće, kotrež so wot objektow zrozumja a předźěłać móža, dyrbja so definować. Dóstanje-li objekt jednu powěsć, tak wotmołwi tutón ze druhim objektom. Klasy móža tež atributy a operacije z druhich klasow zdźědźić. Tak je tež wjacekróćne zdźědźenje móžne. Při tym nastanu zdźědźenske struktury, tež zdźědźenske hierachije mjenowane.
 
Rjadka 38:
 
{{Zarodk}}
[[Kategorija:Programěrowanske rěče]]
 
{{Link FA|he}}
{{Link FA|vi}}
 
[[Kategorija:Programěrowanske rěče]]
 
[[af:Programmeertaal]]
Rjadka 50:
[[arz:لغة برمجه]]
[[ast:Llinguaxe de programación]]
[[bat-smg:Pruogramavėma kalba]]
[[be:Мова праграмавання]]
[[bg:Език за програмиране]]
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije