Iluzija

makedonsko-awstriski film z lěta 2004

Iluzija (makedonsce Илузија) je makedonsko-awstriski film z lěta 2004 z Mustafu Nadarević, Vladom Jovanovskim, Nikolu Gjuričkom, Dejanom Aćimovićom a Markom Kovačevićom w hłownych rólach. Režiser filma bě Svetozar Ristovski, kiž zestaji scenarij w kooperaciji z Grace Lea Troye. Podawki filma wotměwaja so we Velesu. Iluzija je stawiznička wo jednym nadarjenym, ale znjewužiwanym hólčecu, kotrehož nadźije k lěpšemu přichodej jeho přeradźichu a kotryž so naposledk z kriminelnym subjektom sta. Film spožča ćmowy wotkaz post-juhosłowjanskeje Makedonskeje, ju jako městno korupcije a namocy portretujo.

Iluzija bě prěni film Ristovskeho. Po premjerje w Kanadźe a Zjednoćenych statach bu derje wot tamnišich kritikarjow akceptowany, kiž wuchwalichu jeho bjezkompromisny realizm a wustup Marka Kovačevića we hłownej róli. Filmej spožči so najlěpše myto na Mjezynarodnym festiwalu Anchorage w lěće 2005.

Wobsah wobdźěłać

Warnowanje před wotkrywanjom wobsaha: Sćěhuja informacije, kotrež wotkrywaja kónc filma.

Marko Trifunovski (Marko Kovačević) je nadarjeny hólčec, kiž narosće w swójbje žlokarja Laza (Vlado Jovanovski), a wostróženeje maćerje Angja (Elena Mosevska), wot kotrejež žanu podpěru nima a kotraž je promiskuitiwna. Marko ma jednu sotru, kiž rěka Fani. W šuli bywa Marko stajnje wot Levi (Martin Jovčevski) maltretowany, syn albanskeho šefa policije Blaško (Dejan Aćimović). Zo by so problemam na šuli wuwinył, hraje Marko šach na kěrchowje pola dwórnišća. Dwaj mentoraj zbudźataj w nim nadźiju za lěpši přichod – bosanski wučer makedonšćiny (Mustafa Nadarević) a płóšiwy wojak Paris (Nikola Gjuričko), ale po tym jeho wobaj přeradźitaj, štož so na njeho zlě wuskutkuje. Naposledku zabije Marko swojeho wučerja.

Dobytk wobdźěłać

W Zjednoćenych statach měješe film dnja 17. měrca 2006 premjeru a docpě $ 1,511 w běhu jednotydźenskeho předstajenja.

Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije