Geografiske koordinaty: Rozdźěl mjez wersijomaj

Inhalt gelöscht Inhalt hinzugefügt
Michawiki (diskusija | přinoški)
Michawiki (diskusija | přinoški)
Rjadka 41:
''Rozdźělenje na stopnje'' jako rozdźělenje [[Nuhel|połneho nuhela]] kruha do 360° dźe na astronoma [[Hypsikles z Alexandrije]] („Anaphorikos“, 170 př.Chr.n.) a [[Hipparch z Nikaia]] (190–120 př.Ch.n.) wróćo.
 
Hižo [[ClaudiusKlawdius PtolemäusPtolemeus]] wužiwaše w swojim dźěle [[Geographike Hyphegesis]] wokoło 150 po Chr.n. stopnjowu syć z dołhostnikami a šěrokostnikami. Jeho nulowy meridian běše hač do 19. lětstotka zwjetša wužiwany [[Ferro-Meridian]] přez najbóle zapadny zemski dypk, kotryž
běše tehdom znaty. Dla wjele přemałeje kalkulacije zemskeho wobjima (na wšě 30.000 km město 40.000 km) njewotchileja jeho podaća k geografiskej dołhosći wo 18°3', ale w srjedźnej Europje wo wjace hač 24° wot toho, kotryž so na [[Nulowy meridian|Greenwich]] poćahuje. Jeho podaća wo šěrokosći leža z njejasnych přičinow nad korektnymi.<ref>[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/2/10.html Claudios Ptolemaios: Geographike Hyphegesis, kap. 10. Germania Magna (Přirunaj stopnjowe podaća z tymi dźensnišich kartow)]</ref> Z jedneje strony hodźi so k přesnadnemu zemskemu přerězkej Ptolemeusa, z druheje strony so dybjało, při jeho přemało wobličenym wotstawku mjez słóncom a zemju, 1210 zemskich radiusow ze stawa słónca, na přemały stopnjowy wotstawk wot ekwatora sćěhować.
 
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije