Rubježny hród

hora w Hornjej Łužicy


Rubježny hród (němsce Hochstein) je 540,5 metrow wysoka hora w prěnim rjećazu Hornjołužiskich horin na juhowuchodźe Budyskeho wokrjesa při hranicy ze Zhorjelskim wokrjesom. Wón twori wuchodny „róžkowy stołp“ Čornobóskeho rjećaza a nadeńdźe so mjez Wuježkom na sewjerozapadźe, Žornosykami na sewjeru a Dažinkom na juhowuchodźe w třiróžku gmejnow Bukecy, Lěwałd a Kumwałd. Najbliši susodny wjerch na zapadźe je Čornobóh sam.

Rubježny hród
Hochstein
Napohlad Rubježneho hrodu z Dažinka
wysokosć 540,5 m
kraj Sakska, Němska
masiw Hornjołužiske horiny
Rubježny hród na karće Sakskeje
Rubježny hród na karće Sakskeje
DEC
Wobdźěłać
p  d  w
51.11611111111114.571666666667

Hač do dźesać metrow wysoke skały na wjeršku Rubježneho hrodu steja pod přirodoškitom a wobsteja z granodiorita. Wokoło skałow nadeńdźe so prastawizniski nasyp, kotryž so wot Milčanow kaž tež w srjedźowěku wužiwaše. Wokoło 1350 běše wjeršk z nasypom po zdaću ze zepěranišćom rubježniskeje cwólby, čehoždla so w serbšćinje hač do dźensnišeho tak mjenuje.

Pućowanska šćežka z Dažinka přez Rubježny hród a Čornobóh do Budestec je wotrězk dalokošćežki „Němska jednota“, kotraž wjedźe ze Zhorjelca do Aachena.

Žórło wobdźěłać

  • Theodor Schütze: Zwischen Strohmberg, Czorneboh und Kottmar (= Werte unserer Heimat. Zwjazk 24). 1. nakład. Akademie Verlag, Berlin 1974.


Wotkaz wobdźěłać

  Commons: Rubježny hród – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije