Mailand (italsce Milano) je z 1,3 milionami wobydlerjow druhe najwjetše město Italskeje a stolica Lombardiskeje. Mailandski metropolowy region ma něhdźe wósom milionow wobydlerjow a je najwjetši w Italskej.

Milano
Milano na karće Italskeje
Milano na karće Italskeje
DEC
Milano
Milano
Wopon
wopon
wopon
Zakładne daty
stat Chorhoj Italskeje Italska
region Chorhoj Lombardiskeje Region Lombardiska
metropolowe město Metropolowe město Mailand
wysokosć 120 metrow n.m.hł.
přestrjeń 182 km²
wobydlerstwo 1.345.851
hustosć zasydlenja 7.394,8 wob./km²
póstowe čisło 20100
předwólba (+39) 02
webstrona comune.milano.it
Wobdźěłać
p  d  w
45.46259.1863888888889

Město leži w runinje mjez rěku Po na juhu a wuběžkami Alpow na sewjeru. Srjedźowěkowske kanale, zwjazujo Mailand z hornjoitalskimi jězorami a lombardiskimi rěkami, mějachu hač do 20. lětstotka wulki wuznam za hospodarstwo. Přez město same běžitej rěce Olona a Lambro.

Sydlišćo je keltiskeho pochada a dožiwi pod romskim knjejstwom spěšny pozběh. W běhu swojich stawiznow steješe Mailand pod wliwom němskich, francoskich a rakuskich kejžorow a wuwiwaše so po zjednoćenju Italskeje w druhej połojcy 19. lětstotka k najwjetšemu industrijnemu městu. Dźensa je wodźaca kulturna, medijowa a modowa metropola Italskeje kaž tež uniwersitne město a jako sydło italskeje bursy tež jedne z mjezynarodnych financowych srjedźišćow.

Dźakowano swojemu přijomnemu połoženju w sewjeroitalskej runinje rěki Po je Mailand tež wažne wobchadne křižowanišćo železniskeje a awtodróhoweje syće kaž tež druhi najwjetši lětarstwowy suk z třomi mjezynarodnymi lětanišćemi.

Mjeno Milano pochadźa z łaćonskeho Mediolanum, zestajenki z medio („wosrjedź“) a planum („runina“).

Wobrazy wobdźěłać

Žórła wobdźěłać


Wotkaz wobdźěłać

  Commons: Mailand – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije