Belfast

stolica Sewjerneje Irskeje

Belfast (irsce Béal Feirste [ˌbʲeːʟˠ ˈfʲɛɾʲʃtʲə], „wuliw (pola) pěsčišća“) je stolica a najwjetše město Sewjerneje Irskeje w Zjednoćenym kralestwje kaž tež druhe najwjetše město na irskej kupje po Dublinje.

Belfast
Belfast na karće
Belfast na karće
DEC
Belfast
Belfast
Wopon
wopon
wopon
Zakładne daty
stat Chorhoj Zjednoćeneho kralestwa Zjednoćene kralestwo
krajny dźěl Chorhoj Sewjerneje Irskeje Sewjerna Irska
wysokosć 10 metrow n.m.hł.
wobydlerstwo 336.830 (2014)
póstowe čisło BT
předwólba (+) 028
webstrona belfastcity.gov.uk
Wobdźěłać
p  d  w
54.6-5.9333333333333
Radnica a Royal Avenue w Belfasće

Město ma někak 340.000 wobydlerjow a leži při wuliwje rěki Lagan do Belfastskeho zaliwa (Belfast Lough).

Belfast je sydło katolskeho a anglikanskeho biskopa kaž tež uniwersitne a přistawne město. Je nimo toho sydło knježerstwa a parlamenta Sewjerneje Irskeje. Nutřkowne město słušeše wosebje w 1970tych lětach k městnam sewjeroirskeho konflikta.

Stawizny wobdźěłać

W lěće 1177 natwarichu Normanojo na teritoriju dźensnišeho města hród. Město same bu hakle w lěće 1603 załožene. Hladajo na huste zběžki w přewažnje katolskej Irskej zasydlichu so tu z dowolnosću britiskeho knježerstwa protestantske Presbyterianojo ze Šotiskeje kaž tež Hugenoća z Francoskeje. We 18. lětstotku bu přistaw w Belfasće wutworjeny, kotryž bu w Druhej swětowej wójnje přez powětrowe nadpady němskich lětadłow ćežko wobškodźeny.

Wot lěta 1969 bě Belfast jedne z městnow namócneho konflikta mjez katolikami a organizaciju IRA na jednym boku a protestantami kaž tež britiskim wójskom na tamnym.

Wotkaz wobdźěłać

  Commons: Belfast – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije