Libreville (francosce za „swobodne město“) je stolica a z wjace hač 700.000 wobydlerjemi najwjetše město Gabuna w centralnej Africe kaž tež sydło romsko-katolskeho biskopstwa a uniwersity. Nadeńdźe so na zapadźe kraja při wuliwje rěki Komo do Atlantiskeho oceana.

Libreville
Libreville na karće Gabuna
Libreville na karće Gabuna
DEC
Libreville
Libreville
Wopon
wopon
wopon
Zakładne daty
stat Chorhoj Gabuna Gabun
wysokosć 2 metraj n.m.hł.
přestrjeń 65,42 km²
wobydlerstwo 703.939 (2013)
hustosć zasydlenja 10.760,3 wob./km²
Powětrowy wobraz města
Powětrowy wobraz města
Wobdźěłać
p  d  w
0.39449.45416

Město je wuchadźišćo Transgabunskeje železnicy, kotraž wjedźe do města Franceville w nutřkownym kraju a ma wulki wuznam za transport mangan a železoweje rudy z kraja k přistawej w Libreville.

W měsće knježi tropiska klima z přerěznymi maksimalnymi temperaturami mjez 26,3° C w juliju a 30,1° C w aprylu. Suchi čas traje jenož wot junija hač do awgusta.

Stawizny wobdźěłać

Do europskeje kolonizacije běše kónčina wobsydlena wot luda Mpongwé. W lěće 1843 załožichu Francozojo tule wojerske zepěranišćo Fort Aumale, kotrež so wuwiwaše do města. Oficielnje bu město w lěće 1849 jako sydlišćo za wuswobodźenych njewólnikow załožene a dósta po přikładźe Freetowna mjeno Libreville. Wot 1886 bě Libreville zarjadniske sydło prowincy Gabun a wot 1960 je stolica njewotwisneje republiki ze samsnym mjenom.

Wotkaz wobdźěłać

  Commons: Libreville – Zběrka wobrazow, widejow a awdiodatajow
Z Wikipedije, swobodneje encyklopedije